O víně
Révové víno je nápoj vyrobený alkoholickým kvašením rmutů nebo moštů získaných z hroznů révy vinné. Náš vinařský zákon třídí vína podle vyzrálosti hroznů užitých k výrobě na révové víno stolní, zemská, jakostní, přívlastková a specielní.
Jakostní víno se rozděluje na odrůdové a známkové.
Víno s přívlastkem se rozděluje na kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibeb.
Specielní víno slámové a ledové.
Podle způsobu zpracování se vína dále třídí a označují jako dezertní, dezertní kořeněná, perlivá a šumivá.
(čerpáno z encyklopedie vína)
Nejznámější vyšlechtěná vína u nás:
bílá vína
- Pálava - kříženec (Tramín x Müller Thurgau)
- Muškát moravský - kříženec (Muškát Ottonel x Prachttraube)
- Aurelius - kříženec (Neuburské x Ryzlink Rýnský)
- Malverina - kříženec (Veltlínské červené rané x Merlot)
červená vína
- Agni - kříženec (André x Irsai Oliver)
- Cabernet moravia - kříženec (Cabernet Franc x Zweigeltrebe)
- Alibernet - kříženec (Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon)
- André - kříženec (Frankovka x Svatovavřinecké)
- Ariana - kříženec (Ryzlink Rynský x Svatovavřinecké) x Zweigelrtebe
- Neronet - kříženec (Svatovavřinecké x Modrý Portugal) x (Alicante Bouchet x Cabernet Sauvignon)
Nejznámější bílá vína:
Irsai Oliver, Muškát moravský, Muškát Ottonel, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Ryzlink Rýnský, Müller Thurgau, Neuburské, Sylvánské zelené, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Sauvignon, Pálava, Děvín, Hibernál, Chardonnay, Aurelius, Kerner a Tramín červený.
Nejznámější červená vína:
Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Cabernet moravia, André, Zweigeltrebe, Alibernet, Frankovka, Neronet, Merlot, Rulandské modré a Svatovavřinecké.
Kam na dobré víno? (kliknutím na odkaz vstoupíte na stránky)
- Steak Restaurant U slunce
- Restaurace Country saloon
- Restaurace Stará Radnice
- Starověká krčma
- American bar
- Restaurace a penzion Tadeášovy domky