česky

NAŠE MOTTO:

Jste-li spokojeni, řekněte to svým známým. Nejste-li spokojeni, řekněte to nám.

vinotéka, nápoje
Goldšmídovi

O pivě

Pivo je kvašený alkoholický nápoj hořké chuti vyráběný z obilného sladu, vody a (nikoli nezbytně,ale většinou) chmele pomocí pivovarských kvasinek, který se těší značné oblibě v Česku i zahraničí. Na území Česka se jedná o nejkonzumovanější alkoholický nápoj. Pivo je považováno za jeden z Českých symbolů a od roku 2008 je název české pivo chráněno jako zeměpisné označení.

V současnosti je pivo konzumováno prakticky na celém světě. K roku 2008 drží obyvatele Česka přední pozici v průměrné spotřebě piva na osobu , která dosahuje v průměru 160 litrů na hlavu za rok. Avšak ve věkové skupině 35-44let (s největší spotřebou) je týdenní spotřeba alkoholu mužů zhruba 9 litrů a žen 2 litry, což by odpovídalo ekvivalentu 450 litrů respektive 100 litrů ročně.

Pivo je tradičním a populárním nápojem, který má na území Česka velkou tradici. Řadí se mezi alkoholické nápoje s relativně nízkým obsahem alkoholu. Kromě alkoholu obsahuje pivo také přibližně 2000 dalších látek. Obsahuje významné množství vody, takže se jedná o výrazně zavodňující nápoj. Dále obsahuje také sacharidy v podobě tzv. rychlých kalorií, bílkoviny, hořké látky chmele, polyfenolické sloučeniny, oxid uhličitý, vitamíny a minerální látky.

Kombinace těchto složek dává fyziologicky vyrovnaný roztok, který je v rovnováze s osmotickým tlakem krve. Významné je zastoupení minerálů v pivu, kde nacházíme kromě draslíku a sodíku, které jsou zde v příznivém poměru také chloridy, vápník, fosfor, hořčík a křemík. Z vitamínů obsažených v pivu jsou nejvýznamnější vitamíny skupiny B - thiamin (3% denní spotřeby v jednom litru piva), riboflavin (20%), pyridoxin (31%) , niacin (45%) a kyselina listová (52%). Jeden litr piva obsahuje přibližně 400 - 500 kilokalorií představující přibližně 10% denní spotřeby, což je méně než např. jablečná šťáva, a 200mg biologicky aktivních látek

Pivo je možno používat jako nápoj vhodný k utišení žízně, ale též pro jeho nutriční hodnotu, především vhodnou vyváženost iontů a minerálních látek, vitamínů a polyfenolů (flavonoidů) s antioxidačním účinkem, který ovšem nemusí být pozitivní. Příznivé účinky piva na lidský organizmus se mohou projevit při jeho střídmé konzumaci, kdy nepřevažují negativní účinky alkoholu. Pivo obsahuje hořké chmelové látky, které mají pozitivní látky na sekreci žluči, která přímo podopruje trávení. Současně výrazně podporuje chuť k jídlu, což může vést při nestřídmé konzumaci pokrmů k nárustu tělesné hmotnosti . Čím vyšší obsah flavonoidů pocházejících z obilnin a chmelu pivo obsahuje, tím vyšší je jeho antioxidační účinek. Obsah flavonoidů zvyšujeme delší a intenzivnější extrakcí sladu, zvýšením množství sladu, resp. přidáním sladu nebo výtažku z dalších obilnin a obilovin, u bylinných a ovocných piv rovněž z bylin a ovoce. Z různých druhů ovoce nejvyšší antioxidační účinky mají flavonoidy ostružin a malin. Barvení kulérem (karamelem) nebo pražením sladu je sice pro pivo charakteristické, avšak antioxidační hodnotu piva nezvyšuje. Ovšem ovocné šťavy (nebo přímo samotné ovoce) obsahují větší počet flavonidů, aniž by obsahovaly alkohol.

Uvádí se, že konzumace piva má nejen příznivé účinky na dobrou náladu, ale také na podporu krevního oběhu, snížení rizika srdečních příhod a působí proti vysokému krevnímu tlaku.

 

správce webových stránek: Tomáš Goldšmíd